Стратегии за монетаризиране на мобилно съдържание

Материал, публикуван от Световната организация на издателите на вестници и онлайн новини, запознава със стратегията на шведската група Schibsted Sweden за монетаризиране на съдържанието в мобилните платформи.

От компанията изнасят статистика, че макар през 2012 г. да са реализирали 86% от мобилните импресии в шведските уеб-сайтове (Google и Facebook не са част от тази статистика), компанията не е реализирала приход.

С ревизия в стратегията, компанията е станала по-„локална“. Въпреки, че през 2012 г. типичният рекламодател е бил голяма компания с интерес да достигне до цялата аудитория в Швеция, компанията е заложила на „локално“ присъствие, като е предложила на малки и средни предприятия достъп до аудитория, таргетирана на географски принцип.

Възможностите за т.нар. geo-targeting е позволила на компанията да намира потребителите във физическата локация, в която се намират, при това в най-тесен смисъл – дори в конкретен район на Стокхолм, с възможност да ги запознава с оферти за недвижими имоти, хранителни заведения или търговски обекти.

Ключово за успешното представяне на компанията е било въвеждането на нови технологии, които са и ключ към възможностите на пазара. Най-сериозно се оказва значението на т.нар. app traffic, който предоставя съвсем различни възможности от мобилната версия на уеб-страница. Приложенията за мобилни устройства предоставят огромно количество ценна информация за характеристиката и навиците на потребителите, базирана на физическото им придвижване, т.е. маршрути, посещавани магазини и ресторанти, работно място, пътувания и пр. Това е възможно с т.нар. техология geo-fencing, позволяваща например да се покрие с реклама територията на големите летища, таргетирайки пътуващите потребители на мобилната услуга.

Като добавена услуга към по-големи кампании, тази стъпка се оказва много добре приета от рекламните агенции.

С пълната версия на публикацията можете да се запознаете тук