СИБ представи Бяла книга за свободата на медиите в България

Концентрацията на медийния пазар и незавидното място на България в международните изследвания за свободата на медиите е индикатор за състоянието на демокрацията в страната, а председателството на Съвета на ЕС от София е подходяща възможност за поставяне на проблема в общоевропейския му контекст.Това е един от изводите от дискусията с международно участие, състояла се в сряда в столичния хотел „Балкан“ по повод представената от Съюза на издателите „Бяла книга за свободата на медиите в България“. Във форума взеха участие и представители на дипломатически мисии от ЕС, Канада и САЩ, на български и международни организации, журналисти от български и чужди медии.

Съиздателите на „Капитал“ и „Дневник“ Теодор Захов и Иво Прокопиев, издателят на в. „Сега“ Сашо Дончев, Огнян Донев – издател на „Клуб Z“, и Стояна Георгиева – на „Медиапул“, посочиха в изказванията си причините за изготвянето на документа.

„Натискът върху независимите медии в България е системен вече от 10 години и е толкова софистициран, че някои хора не могат да го схванат, а други не могат да повярват“, заяви председателят на СИБ Теодор Захов. По думите му става въпрос за цялостен механизъм за натиск – от увреждане на репутацията чрез фиктивни прокурорски обвинения срещу издателите, задействане срещу тях на законодателство, предназначено за борба с тероризма – т. нар. гражданска конфискация, до налагането на един медиен конгломерат чрез сделка комфорт за властта срещу осигуряването на възможности за бизнес и финансиране, включително от европейските фондове.

Бялата книга проследява развитието на този процес от 2006 г., когато България е на 36-о място по свобода на медиите, до сриването й до 113-о място през 2016 и 109-о през 2017 г. – неизменно на последно място в ЕС през последните години. През този период България придобива основните характеристики на „завладяна“ държава, а около фалиралата по-късно четвърта по големина банка КТБ се оформя мощна схема за търговия с влияние, която обслужва интересите на този, който в момента е на власт. В периода след 2007 г. семейството на Делян Пеевски започва да изкупува медии с кредити от КТБ, а в момента контролира и 80% от разпространителската мрежа.

Съюзът на издателите предлага няколко възможни решения на поставения проблем:

  • Свободата на медиите да бъде сред основните критерии, според които ЕС и Европейската комисия определят политиката си към държавите членки;
  • От ЕС да бъдат изпратени независими наблюдатели – международни прокурори, които да проследят обвиненията и предварителните разследвания срещу журналисти и издатели;
  • ЕК да изиска повече розрачност и да повиши контрола върху начина, по който се харчат комуникационните бюджети по европрограми в България;
  • Еврокомисията да започне разследване за концентрация и нелоялна конкуренция на медийния пазар в България;
  • Създаване на програма „Дигитална трансформация на медии“ в ЕС, насочена към технологично укрепване на традиционните медии, като се избегне посредничеството на местните правителства.

„Тук съм, за да изразя нашата солидарност с нашите членове от Съюза на издателите в България и да призова националните и европейските институции да анализират написаното в бялата книга и да намерят адекватно разрешение на проблема“, заяви на дискусията Валдо Лехари, председател на Европейската асоциация на издателите на вестници-ЕNPA.

Полин Адес-Мевел, която ръководи бюрото на „Репортери без граници“ за Балканите, припомни доклад на организацията от 2016 г. “Олигарси пазаруват медии”, който описва казуса с Делян Пеевски в България, и също призова за по-дълбоко вглеждане в проблема по време на европредседателството и намиране на пътища за неговото решаване.