Ролята на медиите не е да отразяват „блясъка“ на политиците

Медиите, и особено обществените, не бива да стават трибуна за предизборни монолози на политиците.

Абсолютно недопустимо е поведението на депутата и лидер на партия „Атака“ Волен Сидеров, който при гостуване в предаването „12 + 3“ на програма Хоризонт на Българското национално радио се опита да използва ефира за предварително подготвена собствена програма, като отказваше на няколко пъти да отговаря на въпроси на водещата.

На журналистите не бива да се гледа като на „дръжки на микрофони“ или като на огледала, които да отразяват „блясъка“ на политиците.

„Атака“ обвини водещата Снежана Иванова, че често е прекъсвала политика, но този упрек е изключително неуместен, защото въпросите в едно предаване се определят от журналистите, а не от гостите им. Право и задължение на водещия е да търси отговори на поставените въпроси и да опонира компетентно на събеседника си, за да се изясни разискваната тема. В конкретния случай с интервюто на Волен Сидеров, водещата не е злоупотребила с това свое право и задължение.

Сидеров отправи недопустими внушения към обществените медии какви въпроси трябва и какви не трябва да задават, като обвърза темата с тази за финансирането им. Подобно обвързване се появи и в официална позиция на партия „Атака“, публикувана след предаването, а това граничи с опит за сплашване на общественото радио.

На фона на критичното състояние на медийната свобода в България и с наближаването на предстоящите европейски и местни избори, са реални опасенията за засилването на политическия натиск върху медиите, особено обществените.