OFFNews, Дир.бг и Actualno.com подкрепиха позицията на СИБ

Онлайн медиите OFFNews, Дир.бг и медийната група, притежаваща сайтовете: Actualno.com, Expert.bg, iWoman.bg и Sportlive.bg, се присъединиха към позицията на Съюза на издателите в България срещу решенията на ЦИК относно реда за предоставянето и разходването на средствата за медийни пакети в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и в националния референдум.

Изключително спорното решение на Централната избирателна комисия задължава политическите партити, коалиции и инициативни комитети, ползащи медийни пакети, да използват за целите на отразяването на предизборната кампания и съответно на информационно-разяснителната кампания „телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с национален тираж“.

И трите медии считат за задължително обжалването на решението на публичния орган, което Съюзът на издателите в България определи като дискриминационно.

В позицията на професионалната общност се подчертава, че Централната избирателна комисия няма никакво основание, нито право да се намесва в избора на медийни партньори от страна на политическите субекти.