Dnevnik.bg: Офшорките ще могат да притежават до 10% от медии, банки и застрахователи

Под заплахата от санкции от Европейския съюз българският парламент прие окончателно промени в закона за офшорките, с които даде възможност на дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да могат да имат дялове във фирми, в които до момента им беше забранено.

С поправки, внесени от ГЕРБ, се дава възможност офшорки да могат да притежават до 10% от банки, застрахователни и пенсионни дружества, предприятия за колективно инвестиране, платежни институции, както се дава възможност за участие в концесии и публично-частни партньорства. В новия отхлабен режим влизат спортните клубове, мобилен оператор, радио- и телевизионен оператор, издател на печатни издания и социологически агенции.

Запазва се правилото офшорки да не могат да кандидатстват в обществени поръчки.

Според депутата от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ) обаче приемането на текста по този начин дава възможност 10 офшорки с 9.99% дялове да притежават изцяло дружество, което да е структуроопределящо за икономиката на страната. Затова от парламентарната му група бяха внесли предложението общият праг на всички участващи фирми, регистрирани в офшорни зони, да не е повече от 10%, но то беше отхвърлено от мнозинството.

Председателят на финансовата комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, поправките са правени след година и половина кореспонденция с Брюксел.

Янаки Стоилов от БСП призова управляващите да повдигнат въпроса с офшорната собственост в Европейския парламент заради разразилия се скандал „Панама пейпърс“. Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт го репликира с основния принцип на Европейския съюз – свободното движение на капитали.

Менда Стоянова заяви, че управляващите ще следят внимателно въпроса в Брюксел и ще настояват за общи по-рестриктивни европейски правила за офшорната собственост.

* Оригиналният материал може да бъде прочетен тук