Декларация на Съюза на издателите в България

Двама български журналисти са включени в санкционния списък, оповестен от правителството на Украйна. Президентът Порошенко е предложил отмяната на санкциите за „европейски журналисти“, в списъка обаче продължават да фигурират Елена Йончева и Магдалена Ташева.

Съюзът на издателите в България смята за недопустимо „наказването“ на журналисти, включването им в списъци като заплаха за сигурността на държавата, подлагането им на натиск и преследване. Мерилото за една демокрация е свободата на словото и правото на изразяване на мисли и убеждения. Деленето на журналистите на „добри“ и „лоши“, удобни и други, е стъпка към потъпкване на правото на информация, потъпкване на демокрацията.

И ако Магдалена Ташева е и политик, Елена Йончева е доказал се професионалист, автор на филми и репортажи от Афганистан, Чечня, Ирак, Сирия. Независимо от техните убеждения, посегателството върху професията журналист е признак на тоталитарно мислене.

Съюзът на издателите в България призовава украинските власти да премахнат санкциите към всички журналисти и настоява българското правителство да реагира официално в защита на българските, попаднали в нечий „черен“ списък.